♪ Adilla Wafi ♪ ♫ ❀ Nur Adilla Wafi ™ ❀ ♫: Izinkan Anak Berkahwin Muda

January 4, 2013

Izinkan Anak Berkahwin Muda

Assalamualaikum….

Salam Jumaatbuatsemuapembaca..

Sempena hari jumaat yang mulia dan merupakan penghulu segala hari ini, Fy nak kongsikan sesuatu artikel yang agak menarik perhatian Fy. Fy baca artikel neh dalam Majalah Solusi keluaran terkini Januari 2013. Haihh… Bila baca Majalah Solusi ni kan, Fy teringat Cikgu Samsudin a.k.a Papa Sam yang merupakan guru kelas Fy. Setiap kali sebelum mula pembelajaran, dia akan bagi tazkirah kat kitorang dan selalunya dia akan cerita balik apa yang dia baca dalam Majalah Solusi. Dia selalu syorkan kitorang baca Majalah ni. 

Sejak dah habis sekolah, tak tahu nak buat apa, selain online, blogging, twitter, Fy suka baca majalah. Tak kisahlah majalah apa yang mama beli, Keluarga, Remaja, Wanita kadang-2 majalah MIDI yang untuk perempuan 40 ++ tu pun Fy baca jugak. Haha. Mama memang suka baca dan kumpul majalah. So Fy pun join sekali lah.

So back to the main topic, apa yang Fy baca mengenai perihal anak-2 yang ingin berkahwin muda. Okay Fy kongsikan sebagian daripada artikel nieh eay. Ianya berbunyi begini,Kebanyakan ibubapa mungkin berpendapat agar anak-2 menamatkan pelajaran tanpa terganggu dengan memikirkan soal jodoh. Anak-2 yang sedang belajar masih muda dan inilah masa optimum bagi mereka belajar dan menuntut ilmu sebanyak mungkin. Hakikatnya zaman kini sudah lain cabarannya.

Anak muda kini mudah terdedah dengan maksiat, filem lucah dan perisian berunsur seks yang mudah dicapai menerusi internet, telefon pintar mahupun gadjet-2 yang lain. Akibatnya lebih ramai anak-2 muda yang “berkahwin” dahulu sebelum menikah tanpa memikirkan nasib buruk dikemudian hari.
Jalan keluar agar menyegerakan perkahwinan telah lama disarankan oleh Rasulullah SAW. Menyegerakan anak dara agar berkahwin sama penting nya dengan menyegerakan solat pada awal waktu dan pengebumian jenazah setelah mandi dan dikafankan.

Tuntutan Agama danSunnahRasulullah SAW.

Apabila Allah SWT mensyariatkan perkahwinan, bermakna ia merupakan jalan keluar kepada pelbagai perkara buruk seperti budaya couple, pandangan yang liar, mengelak fitnah, menghindari orang yang mahu merosakkan hubungan seseorang dan sebagainya
.
Mengelakkan Fitnah dan Zina

Pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan bagaikan tidak terkawal. Maksiat dan zina berlaku tidak mengira tempat misalnya di pusat pengajian, taman rekreasi mahu pun pusat membeli belah. Justeru, memang wajar kta menyambut saranan Rasulullah SAW supaya menyegerakan anak-2 bernikah agar mereka tidak terus terdedah kepada maksiat ini.

Terpelihara Maruah dan Keturunan.

Ada ibu bapa menganggap sesuatu yang mustahil jika mengahwinkan anak-2 di usia muda. Alasannya, anak-2 masih bergantung kepada ibu bapa, belum pandai menguruskan rumah tangga, tidak pandai mengurus diri, masih berperangai budak-2 dan sebagainya.

Namun apabila berlaku sesuatu yang memalukan contohnya anak-2 di tangkap basah atau mengandung kerana terlanjur, ibu bapa terpaksa akur juga mengahwinkan mereka.Justeru, permudahkan jalan perkahwinan kerana Rasulullah amat menggalakkannya. Kelak terpelihara maruah diri dan keluarga.

LebihBertanggungjawab.

Apabila sudah berkahwin, anak-2 akan menyedari tanggungjawab sebagai suami isteri serta bakal ibu dan ayah. Mereka tidak akan lagi berperangai kebudak-budakan dan sebagainya.
Fikiran dan tenaga akan lebih terarah kepada sesuatu yang lebih baik misalnya mencari rezeki halal bersama, menamatkan pengajian jika masih belajar, mahu membahagi akan keluarga dan sebgainya.

Jadi, ini sahajalah yang Fy dapat kongsikan dengan anda semua. Ye Fy tahu, mungkin ada yang akan cakap macam-2 bila Fy share artikel neh kan. Ye Fy jugak tahu, Fy pun bukanlah baik mana. Tak dijamin masuk syurga pun lagi. But at least, Fy memang ada kesedaran dan kemahuan nak berubah. Kalau bolehFy pun nak elakkan daripada maksiat dan zina neh semua. Fy nak jaga maruah diri dan keluarga Fy.

Sebab tu bila Fy baca artikel neh, buat Fy terbukak sikit mata dan akal Fy utk memikirkan benda neh dengan lebih panjang. Hihihi.Adalah jugak keinginan nak berkahwin awal tu. Tapitulah, parents Fy pun belum tentu membenarkan selagi Fy tak sambung belajar di IPTA. Tapi tak apalah. Selagi imandan agama masih di dada, insyaallahFy akan cuba elakkan. Fy hanya berkongsi,


p/s: Kalau boleh, biarlah jodoh saya bersama orang yang boleh mengimamkan saya dan memimpin saya ke syurga - Nya. Aminnn :)

Byee XD

TERIMA KASIH KERANA MEMBACA

0 Pengkritik:

Post a Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Adilla Wafi